Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Kunstudstilling bryder tavshed omkring hiv

30.11.2008 | Hiv-Danmark nyheder

Af: Thomas R. Kristensen

Mange hiv-positive går stille med dørene. Men ikke alle. Hiv-Danmarks store kunstudstilling bryder tavsheden med overskriften: Et positivt billede på hiv.

Der var fuldt hus ved ferniseringen den 30. november på Gallopperiet på Christiania. En del af deltagerne var selvfølgelig hiv-positive kunstnere og de kendisser, som nogle af de hiv-positive kunstnere havde arbejdet sammen med om at skabe fælles kunstværker.

Folketingsmedlem Kamal Qureshi, professor Jens D. Lundgren og skuespiller Peter Mygind var blandt de kendte personligheder, som havde bidraget til udstillingen. Både Jens D. Lundgren og Kamal Qureshi fastslog i deres taler ved ferniseringen, at straffeloven bør ændres, så hiv-positive ikke længere pålægges en større ansvarsbyrde end hiv-negative.

”Straffeloven bidrager ikke til at hæmme smittespredningen, men øger tværtimod stigmatiseringen, tabuiseringen og tendensen til, at de fleste hiv-positive holder deres sygdom hemmelig,” sagde Jens Lundgren, der ud over at være professor i infektionsmedicin også er leder af Copenhagen HIV Programme.

Han pointerede, at hiv-medicin reducerer hiv-positives smitsomhed markant, og han roste Hiv-Danmarks testambassadører for deres arbejde med at oplyse om fordelene ved at få taget en hiv-test.

”Der er behov for, at flere bliver hiv-testet, så flere hiv-positive kan komme i behandling.”

En af Hiv-Danmarks testambassadører holdt også en tale ved ferniseringen. Mary Zimba Gram blev hiv-smittet ved en blodtransfusion, og selv om det har været hårdt for hende, har hun nu fået så meget overskud, at hun kan gå ud og hjælpe andre ved at oplyse om fordelene ved at tage en hiv-test.

Peter Mygind stod ikke overraskende for dagens mere humoristiske indslag. Men samtidig fortalte han, at det havde været en ære og fornøjelse at være med i projektet, og at han var glad for at have lært den hiv-positive kunstner Jens Peder Høeberg at kende.

Jens Peder Høeberg fremhævede, at de hiv-positive kunstnere med kunstudstillingen var med til at bryde tavsheden omkring hiv. Gruppen af hiv-positive kunstnere fordeler sig bredt på kvinder og mænd, bøsser og heteroseksuelle, stofbrugere, jyder og sjællændere.

”Vi er en bred gruppe, men fælles er, at vi har lyst til at bryde tavsheden omkring hiv.”

Han nævnte også Out & About, Sundhedsstyrelsen og Hiv-Danmarks levekårsundersøgelse, som på hver sin måde har gjort opmærksom på, hvor svært det er for mange hiv-positive at være åbne omkring hiv, og hvor store fordomme der stadig er i dele af den brede befolkning.

 

Hiv-Danmarks kunstudstilling er udstillet på Gallopperiet på Christiania frem til den 19. december. Udstillingen er åben hver dag fra klokken 14-19, mandag dog lukket. Der er gratis adgang til udstillingen, men de fleste kunstværker kan købes, og en del af indtægterne går til Hiv-Danmarks testambassadørprojekt. Kunstudstillingen er sponsoreret af lægemiddelfirmaet Abbott.