Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Johnnys Kondom-shop standsede trafikken

01.12.2008 | Andre nyheder

Af: Thomas R. Kristensen

Åbningen af AIDS-Fondets kondom-butik, eller rettere Johnnys Kondom-shop, standsede trafikken i Skindergade i København på World Aids Day den 1. december. Trods vinterkulden mødte masser af mennesker frem til snacks, vin og gratis kondomer samt underholdende og alvorlige taler.

Skuespiller Peter Mygind styrede mikrofonen, og han lagde ud med at erkende, at han var jaloux på Johnny – tænk at få opkaldt kondomer og en kondom-shop efter sig.

Mellem de sjove bemærkninger fik Peter Mygind dog også sneget et par alvorsord ind: Han fremhævede blandt andet, at kondomet nedsætter risikoen for smitte med klamydia, kønsvorter, herpes og hiv.

”Selv om medicinen mod hiv i dag er blevet så god, at hiv-smittede kan leve lige så længe som alle andre, er det stadig meget alvorligt at blive smittet med hiv. Der er masser af fordomme og megen uvidenhed. Der er endda mange, som ikke engang vil dele håndklæde med en hiv-smittet.”

Udviklingsminister Ulla Tørnæs ønskede AIDS-Fondet og København tillykke med den nye kondom-shop, og hun udtrykte håb om, at Johnnys Kondom-shop ville få flere danske unge til at bruge kondom. Udviklingsministeren kom naturligvis også ind på forholdene i den fattige del af verden.

”Vi er blevet gode til at få flere på hiv-medicin, men forebyggelsen halter. Når to mennesker kommer i behandling, bliver fem nye smittet med hiv. Derfor skal vi satse mere på forebyggelse.”

Hun fremhævede kvinder og bøsser som særligt sårbare grupper i udviklingslandene.

”Kvinders ret til at bestemme over deres egen krop, ret til at sige nej og ret til prævention bliver taget for givet i Danmark, men sådan er det slet ikke i mange andre lande. Det her handler også om rettigheder for kvinder og rettigheder for homoseksuelle. For mig er det beskæmmende, at så mange lande fortsat forbyder homoseksualitet. Det er stigmatiserende, og det er med til at hæmme forebyggelsen.”

Efter udviklingsministerens tale holdt sangeren Lina Rafn AIDS-Fondets World Aids-tale. Og Peter Mygind illustrerede, hvor alvorlig en sygdom hiv er, ved at fortælle, at hver tredje danske hiv-positive end ikke har fortalt det til sine forældre.

Derefter gik mikrofonen til Københavns sundhedsborgmester, Mogens Lønborg, som også udtrykte håb om, at Johnnys Kondom-shop vil fremme kondombrugen blandt unge.

”Jeg håber, at kondombutikken vil være med til at gøre kondomer mere trendy blandt unge, så flere vælger at bruge kondom. Og så håber jeg, at synligheden vil inspirere forældre og lærere til at tale med de unge om fordelene ved at bruge kondom. I dag er der mange unge, som ikke bruger kondom, fordi de synes, det er pinligt at købe dem.”

Mogens Lønborg afsluttede sin tale med at takke AIDS-Fondets mange frivillige, som skal være med til at drive Johnnys Kondom-shop. Ud over at sælge kondomer i alle former, farver og smagsvarianter tilbyder Johnnys Kondom-shop sikker sex-oplysning og giver undervisning og rådgivning.

Johnnys Kondom-shop ligger ved siden af Kafe Knud i Skindergade 21. Men shoppen findes også på nettet, på johnny.dk.