Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Etnisk Check Point

04.03.2009 | Andre nyheder

Hiv-test og rådgivning på en time i nyt Checkpoint for etniske minoriteter

Foruden de ca. 4000 kendte hiv-smittede i Danmark, formoder man, at ca. 1000 mennesker er smittede uden at være klar over det. Det vil sige, at de endnu ikke er blevet testet og derfor er uvidende om deres hiv-status. Det betyder for det første, at de er i forhøjet risiko for at smitte andre og for det andet, at de risikerer at blive syge, fordi de ikke kommer rettidigt i behandling.

Erfaringer viser, at problemet med at blive testet for sent især drejer sig om folk med anden etnisk baggrund end dansk. En af årsagerne til det er, at mange er tilbageholdende med overhovedet at henvende sig til sundhedssystemet, som de har haft ringe eller evt. dårlige erfaringer med i deres hjemland. Konsekvensen er derfor ofte, at de først bliver bekendt med deres sygdom, når de begynder at blive syge og derfor er nødsagede til at henvende sig hos lægen eller på hospitalet:

 ”Omkring 14% af de med anden etnisk baggrund end dansk, som konstateres hiv-smittede, bliver samtidigt diagnosticeret med AIDS-symptomer. Det betyder, at deres diagnose stilles efter det tidspunkt, hvor de burde have påbegyndt behandlingen, og derfor når de at blive syge, inden de starter på medicinen”, siger Dr. Susan Cowan, Statens Seruminstitut.

Det er erkendelsen af, at der er behov for en øget og målrettet indsats overfor de etniske grupper, der ligger til grund for, at Cross-Over (AIDS-Fondets sekretariat for etniske minoriteter) nu søsætter et initiativ, som tilbyder hurtige hiv-tests og rådgivning for alle med anden etnisk baggrund end dansk:

Der er simpelthen behov for en styrket og supplerende indsats, som forsøger at nå den her gruppe på en anden måde end den, der allerede tilbydes i sundhedssystemet”, udtaler Lars Nørgaard Nielsen, overlæge ved Helsingør Hospital og lægefaglig garant for det nye initiativ.

Det såkaldte ”Checkpoint” er beliggende centralt i København, i rare og ikke-hospitalsagtige lokaler. Både test og rådgivning varetages af uddannede sygeplejersker og rådgivere og kan foregå på både dansk, engelsk og tyrkisk.

Test og rådgivning er gratis og foregår naturligvis helt anonymt. Princippet er, at man ringer og bestiller tid på forhånd, fordi tidsbestilling er med til at garantere, at man ikke risikerer at møde andre test- og rådsøgende, når man kommer for at blive testet. Hvis man er tryggest ved at blive testet under mere private forhold, kan det arrangeres, at en sygeplejerske og en rådgiver i stedet møder én hjemme.

Det nye Checkpoint for etniske minoriteter åbner for tidsbestilling den 23. februar 2009. Ring på telefon 36 31 08 08 mandag til fredag fra kl. 12-14 eller send en e-mail til info@remove-this.cross-over.dk

For yderligere information ring 36 31 04 04 eller 27 30 22 11.

Man kan læse mere om det nye Checkpoint på www.cross-over.dk