Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Norge kritiseres for at diskriminere hiv-positive

02.04.2009 |

Af: Thomas R. Kristensen

En norsk menneskerettighedsjurist kritiserer norske myndigheder for at diskriminere hiv-positive.

"Norske politikere taler med to tunger, én i udlandet og én herhjemme ", siger den norske jurist, Gro Hillestad Thune, som er tidligere medlem af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Det skriver nrk.no.

Gro Hillestad Thune henviser til, at FN’s organ for bekæmpelse af hiv og aids, UNAIDS, der fordømmer love, som kriminaliserer hiv-smitte. Den norske udviklingsminister Erik Solheim har udtalt til tidsskriftet Positiv, at "love, som kriminaliserer hiv-smitte i udviklingslande, undergraver menneskerettigheder og modarbejder folkesundheden." Men i forhold til en tilsvarende norsk lov, vil udviklingsministeren ikke udtale sig.

UNAIDS anbefaler medlemslandene at fjerne love, som gør hiv-smitte kriminelt. Erfaringerne viser, at straf ikke forebygger smitte, men fører til øget stigmatisering, og at færre vil lade sig teste for hiv.

Hiv-positive er den eneste gruppe i Norge, som i praksis bliver straffet for at smitte andre med sygdom. Det samme gælder i Danmark, der også kriminaliserer hiv-positive for at have usikker sex, selv om tilsvarende handlinger ikke er strafbart blandt andre sygdomsgrupper.