Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Syfilis i kraftig stigning blandt bøsser

04.06.2009 | Andre nyheder

Af: Thomas R. Kristensen

Danske bøsser får syfilis som næsten aldrig før. Årsopgørelsen fra Statens Serum Institut viser, at der i 2008 blev der fundet 153 tilfælde af syfilis i Danmark – heraf 122 blandt bøsser og biseksuelle mænd.

Statens Serum Instituts syfiliskurve er igen på vej op.

 

Da mange bøsser i 1980’erne begyndte at bruge kondom på grund af hiv og aids, havde det samtidig den positive effekt, at langt færre bøsser fik syfilis og gonoré. Frem til år 2000 lå det årlige antal bøsser og biseksuelle mænd, som fik konstateret syfilis, på under fem om året.

Men i 2001 begyndte syfilis-tallene at stige, og i 2004 fandt man hele 85 tilfælde blandt bøsser og biseksuelle mænd i Danmark.

 

Stigningen fortsætter i 2009

”85 tilfælde lyder måske umiddelbart ikke af mange. Men i forhold til, at syfilis var tæt på at være udryddet i det danske bøssemiljø, var stigningen overraskende. STOP AIDS gik hurtigt ud med det meget sigende budskab: Guess Who Is Back”, siger afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut.

”I 2005 og 2006 faldt tallene så en anelse. Men siden er de igen steget kraftigt. Og stigningen ser ud til at fortsætte her i 2009”.

 

Syfilis giver højere risiko for hiv-smitte

Stigningen har stort set udelukkende ramt mænd, der har sex med mænd. Lidt over halvdelen er samtidig hiv-positive, mens knap halvdelen er hiv-negative.

”To hiv-positive kan have ubeskyttet sex sammen, uden at nogen risikerer at blive smittet med hiv, men til gengæld løber de risikoen for at blive smittet med syfilis. Hiv-negative, som har ubeskyttet sex, risikerer selvfølgelig både at få hiv og syfilis”, siger Susan Cowan fra Statens Seruminstitut.

Hun understreger, at syfilis-smittede har langt større risiko for hiv-smitte. Hiv-negative har større risiko for at blive smittet med hiv, hvis de går rundt med syfilis uden at få det behandlet. Tilsvarende har hiv-positive med syfilis større risiko for at smitte andre med hiv.

 

Let at blive testet og behandlet

Heldigvis er det let både at blive testet og behandlet for syfilis. Man kan blive testet for syfilis på CheckPoint-klinikken i København, på Bispebjerg Hospitals klinik for kønssygdomme samt på andre klinikker for kønssygdomme og hos praktiserende læger.

Afdelingslæge Susan Cowan understreger, at syfilis-smittede langt fra altid mærker noget til sygdommen. Nogle får symptomer, mens andre ingenting mærker. Også derfor anbefaler hun, at bøsser og biseksuelle mænd, som har haft ubeskyttet sex, lader sig undersøge for syfilis.