Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Homofobi og hiv-bekæmpelse

21.07.2009 | Hiv-Danmark nyheder, Andre nyheder

Af: Bent Hansen, Hiv-Danmark

I dagene d. 19.-22. juli afholder International Aids Society (IAS) den 5. hiv/aids-konference om behandling og forebyggelse. Konferencen bliver afholdt i Cape Town, Sydafrika. Hiv-Danmarks sekretariatschef Bent Hansen er rejst til Cape Town og skriver dagligt rapporterende artikler fra konferencen.

I rækken af skåltaler ved åbningen af konferencen var det befriende at høre Stephen Lewis (co-Director af Aids-Free World) levere en engageret pep-talk til forsamlingen af videnskabsmænd og kvinder. Han kritiserede dem for ikke i tilstrækkelig grad at bruge deres viden og indsigt til en samlet indsats i hiv-bekæmpelsen. Især når det gælder oprørende og diskriminerende politiske udtalelser og beslutninger, skal eksperterne være blandt de første til at reagere med hiv-aktivisme.

’I skal protesterer og kritiserer autoriteterne’, påpegede Lewis. ’Jeg hørte ikke jeres protester, da Senegals regering fængslede 8 aids-aktivister, blot fordi de var bøsser. Jeg vil opfordre jer til at rejse jer i protest, når f.eks. de fleste stater i Caribien stadig har lovgivning, som kriminaliserer homoseksualitet. Eller når Jamaikas statsminister udtaler sig nedsættende og diskriminerende om bøsser uden at blive stillet til ansvar for sine uhyrlige udtalelser. I repræsenterer videnskaben og ved, at en vis procentdel af verdens befolkning er homoseksuelle. Det er nødvendigt, at I deler jeres viden med de uvidende og fordomsfulde politikere. I ved mere end nogen, hvor skadelig homofobi er for hiv-bekæmpelsen. Defor har I en særlig forpligtelse til at protestere og gøre jeres indflydelse gældende’, sluttede Lewis.

At dømme efter det store bifald, som Lewis fik, tydede alt på, at hans budskab var blevet forstået.