Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Test og behandling, ja men ...

22.07.2009 | Hiv-Danmark nyheder, Andre nyheder

I dagene d. 19.-22. juli afholder International Aids Society (IAS) den 5. hiv/aids-konference om behandling og forebyggelse. Konferencen bliver afholdt i Cape Town, Sydafrika. Hiv-Danmarks sekretariatschef Bent Hansen er rejst til Cape Town og skriver dagligt rapporterende artikler fra konferencen.

På konferencen er der fra alle sider stor tilslutning til at styrke udbredelsen af hiv-testning. Hermed opnås mindst 2 ting: For det første bliver flere hiv-smittede diagnosticeret og kan komme i behandling, så deres virusmængde kan blive nedkæmpet til umålelig. 

For det andet er der nu almindelig enighed om, at effektiv hiv-behandling er en særdeles virkningsfuld forebyggelse, der mere end noget andet kan være med til at stoppe smittespredningen, eftersom raske hiv-smittede ikke anses for smitsomme.

Der er imidlertid store etiske, sociale og moralske problemer forbundet med i almindelighed at iværksætte verdensomspændende kampagner med opfordring til at blive hiv-testet. Mange af de sårbare grupper, som har allermest behov for at blive testet, vil i mange lande få alvorlige problemer, hvis det bliver kendt, at de er hiv-smittede.

I 38 afrikanske lande er det kriminelt at være homoseksuel. På konferencen er der rapporteret om tilfælde, hvor hiv-smittede bøsser er blevet udsat for pengeafpresning af sundhedspersonalet, som i forbindelse med behandling af bøssernes hiv har fået kendskab til deres seksuelle orientering og truet med at melde dem til politiet, hvis ikke de betalte personalet for at lade være. Ligeledes vil hiv-smittede, der er indsat i fængslerne mange steder blive isoleret og nægtet hiv-behandling. Også sexarbejdere vil i mange lande få alvorlige problemer, hvis myndigheder få kendskab til deres erhverv.

Disse eksempler viser, hvor nødvendigt det er at løse en lang række problemer i forbindelse med lovgivning, diskrimination og stigmatisering, før en generel opfordring til hiv-test kan iværksættes.