Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

De usynlige bøsser

29.07.2009 | Hiv-Danmark nyheder, Andre nyheder, Aids-Fondets nyheder

Af: Morten Eiersted, hiv.dk

Indsatsen med sikre adgang til basale sundhedsydelserover for mænd, der har sex med mænd (msm), i Afrika lider under, at man i mange afrikanske lande fra officielt hold ikke inkluderer msm.

AIDS-Fondet havde i samarbejde med Amfar og Center for Menneskerettigheder sat fokus på msm's manglede adgang til sundhed.

Det ligner til forveksling de problemer, som vi oplever med stofbrugere i Østeuropa og, på et mere generelt plan, prostituerede, forklarer Steven L. Jensen fra Center for Menneskerettigheder i København, der var inviteret til at tale på en workshop på World Outgames konferencen tirsdag den 28. juli om eftermiddagen. Kriminalisering eller manglende rettigheder giver disse grupper et dårligt udgangspunkt for at få adgang til forebyggelse, rådgivning og behandling. For msm er det et stort problem, at de i langt de fleste afrikanske lande ikke kan sikres nogen rettigheder, og at de  

På europæisk og amerikansk plan kan vi gøre en forskel, forklarer Henriette Laursen fra AIDS-Fondet. Danmark yder donorbistand til 16 lande i Syd. Sammen med de andre donorer kan vi skubbe på for at ændre på de forhold, at sex mellem mænd er ulovligt i 85 FN medlemslande på verdensplan. I denne gruppe findes der en lang række af donorlande med hiv-epidemier.

Den amerikanske fond for aids-forskning (Amfar) er et godt eksempel på den forskel vi kan gøre. Amfar opstod i sin tid som en reaktion på den manglende indsats i USA, men har det seneste 1½ år iværksat 50 projekter for 1,25 mio. USD (knap 6,5 mio. DKK) på det afrikanske kontinent, som er målrettet msm. To grupper, som har modtaget støtte, var inviteret til at komme og fortælle om projekterne.

Selv om homoseksualitet er strafbart er det lykkedes på pionerplan at uddele kondomer og tilbyde rådgivning og test. Det eksisterer basale udfordringer i lyset af manglende opmærksomhed eller kriminalisering. Når hiv-kampagner alene henvender sig til heteroeseksuelle, så opfatter mange msm sig ikke i risiko for hiv. (I Malawi er det et forsigtigt skøn, at hver femte msm har hiv, men at de fleste (95%) ikke er testede). Når glidecreme ikke er en varer, som er almindeligt tilgængeligt, må den smugles ind i landet med fare for, at man begår en strafbar handling.

Eftermiddagens særligt inviterede afrikanske paneldeltagere efterlod et indtryk af både at være pionerer og tillige frontkæmpere, en pointe som også Kent Klindera fra Amfar omtalte, omend på en anderledes vis:

Vi kan ikke komme fra lande som USA eller Danmark og fortælle, hvordan man bør gøre tingene i et givet afrikansk land. Vi bliver nødt til at finde grupper eller organisationer, som vi kan hjælpe på vej med at skabe forandringer for msm.

Steven L Jensen påpegede, at vores ansvar ligger i, at vi sikrer, at der foruden forebyggelse, behandling og omsorg tillige medfølger en afkriminalisering, så udsatte grupper i større grad vil kunne inkluderes. Som et lyspunkt blandt de mange mørke realiteter pegede han på, at Den Globale Fond for Tuberkulose, Malaria og hiv har sat en sådanne proces i gang.