Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Homofobi og hiv i Uganda

31.08.2009 |

Af: Thomas R. Kristensen

Uganda skærper kursen mod landets homoseksuelle. AIDS-Fondet vil have den danske regering til at lægge mere pres på Uganda, som er en af Danmarks største modtagere af udviklingsbistand.

Under World Outgames’ store menneskerettigheds-konference deltog Frank Mugisha og Pepe Onziema fra organisationen SMUG (Sexual Minorities Uganda). De kæmper ikke blot mod en massiv homofobi i den ugandiske befolkning, udstilling af homoseksuelle i aviserne samt en meget stor udbredelse af hiv og aids. De må også arbejde i det skjulte i et land, hvor homoseksualitet er forbudt og kan give fængsel på livstid.

Som om det ikke var nok, er parlamentet i Uganda i gang med at vedtage flere forbud rettet mod Ugandas homoseksuelle. Ugandas politikere vil forbyde at offentliggøre og distribuere information om homoseksualitet. Homoseksuelle skal også forbydes at mødes, holde pressekonferencer og arbejde for at fremme homorettigheder.

 

Det får dog ikke alle homo/bi/trans-aktivister i Uganda til at opgive kampen.

”Vi giver ikke op, for vi ved, hvor meget brug der er for vores arbejde,” sagde Pepe Onziema fra SMUG ved menneskerettighedskonferencen.

”Et af vores primære arbejdsområder er at lobby for LGBTI-rettigheder. Men vi har meget svært ved at få kontakt med politikerne, og i stedet må vi gøre det gennem læger, sygeplejersker og forskere,” fortæller Pepe Onziema bagefter i et interview med Out & About.

Hun er glad for at være med til World Outgames, men samtidig bekymret for forholdene hjemme i Uganda.

”Det er fantastisk at opleve, hvor meget tolerance der er her i Danmark, og at jeg her kan gå fuldstændig frit rundt. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der sker lige nu med mine venner og kolleger i Uganda.”

 

Hiv-forebyggelse er også en del af SMUG’s arbejdsområde. I forvejen er Uganda, som så mange andre afrikanske lande, meget hårdt ramt af hiv og aids.

”Folk lytter mere, når vi taler om hiv og aids, end når vi taler om LGBT-rettigheder,” siger Frank Mugisha.

”Men hiv er et stort problem for mænd, der har sex med mænd. I Uganda er mange læger også homofobiske, og det rammer bøsser og biseksuelle mænd, hvis lægen for eksempel opdager, at de har haft analsex,” fortæller Frank Mugisha.

 

Problemet med hiv er stort i Ugandas generelle befolkning, men det er meget værre blandt homo- og biseksuelle mænd, fortæller Kent Klindera, der arbejder for Amfar. Amfar er en amerikansk organisation og fond, som blandt andet støtter hiv-forebyggelse i udviklingslandene. Kent Klindera repræsenterede Amfar ved menneskerettighedskonferencen under World Outgames.

”Før havde vi slet ingen data til rådighed, fordi de fleste afrikanske regeringer nægtede at tillade undersøgelser blandt mænd, der har sex med mænd. Men nu er der data til rådighed fra flere lande, og tallene er chokerende. I gennemsnit har gruppen af mænd, der har sex med mænd, i udviklingslandene 19 gange så stor sandsynlighed for at være hiv-positive, hvis man sammenligner med den generelle voksne befolkning i disse lande,” siger Kent Klindera.

Han fortæller, at der globalt blandt mænd, der har sex med mænd, er færre end 1 ud ag 20, som har adgang til hiv-oplysning og -behandling, ifølge FN’s organisation til bekæmpelse af hiv og aids, UNAIDS.

”Vi har brug for støtte fra politikerne, og her i Nord må vi holde vores regeringer ansvarlige: De taler meget om det her problem, men de gør meget lidt ved det.”

 

I Danmark er AIDS-Fondets direktør, Henriette Laursen, enige i den kritik.

”Jeg er stolt over, at min by er vært for World Outgames, men jeg er meget mindre stolt over, hvad mit land gør for mænd, der har sex med mænd, i udviklingslandene. I udviklingsbistanden fokuserer regeringen på kvinder, og det er vigtigt. Men det er en stor fejl samtidig at overse gruppen af mænd, der har sex med mænd,” sagde Henriette Laursen på menneskerettighedskonferencen.

Hun fortæller, at den danske udviklingsbistand især går til 16 lande i Afrika, hvoraf 12 har kriminaliseret homoseksualitet.

”Danmark bør tage disse forbud op og lægge pres på de pågældende lande for at fjerne deres forbud mod homoseksualitet. Og indtil det sker, bør Danmark gå uden om regeringerne og støtte grupper og organisationer, som arbejder med mænd, der har sex med mænd, i de pågældende lande,” siger Henriette Laursen.

Hun pointerer, i lighed med Kent Klindera, at bøsser og biseksuelle mænd er langt hårdere ramt af hiv end den øvrige befolkning, og at adgangen til hiv-information og -behandling er endnu dårligere for denne gruppe.

 

Udviklingsminister Ulla Tørnæs, er enig i, at homoseksuelle mænd er en af de grupper, som er særligt sårbare i forhold til hiv og aids i udviklingslandene. Men hun fremhæver samtidig, at Danmark allerede gør en stor indsats for at presse modtagerlandene.

”Det er stærkt bekymrende, at homoseksualitet i mange lande er forbudt, og i det hele taget at homoseksuelle bliver diskrimineret. Jeg ser det som et alvorligt brud basale rettigheder. Derfor gør Danmark også en stor indsats på området. Vi presser på i både FN og EU og tager op over med de enkelte lande. I netop Uganda har EU’s ambassadører udtrykt alvorlig bekymring over den negative udvikling til Ugandas justitsminister,” siger Ulla Tørnæs.

Hun afviser, at vejen frem er at smække pengekassen i over for lande som Uganda.

”Det ville slet ikke tjene homoseksuelles sag i disse lande. Vores bedste mulighed for at påvirke er at gå i dialog med regeringen og befolkningen. Offentlig debat er nødvendig for at ændre holdninger, som bunder i fordomme. I EU-kredsen arbejder vi sammen, så vi på bedst mulig måde får lagt pres på lande, som stadig har forbud mod homoseksualitet.”

Ulla Tørnæs fortæller, at Danmark finansierer et par ngo’ers aktiviteter i Uganda, men at hun også ser denne måde at give støtte på som en balancegang, så man undgår at fremme stigmatiseringen. Derfor er der andre måder, hvor dansk udviklingsbistand går til at arbejde for homoseksuelle i udviklingslandene.

”Den danske udviklingsbistand rettet mod hiv og aids er nu oppe på en milliard kroner om året. En del af disse penge giver vi gennem UNAIDS og International Aids Alliance, som begge arbejder med udsatte grupper som homoseksuelle. Andre bevillinger går direkte til bestemte projekter. I Ghana har vi for eksempel givet en million kroner til at kortlægge risikogrupper i forhold til hiv og aids.”