Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

FN-rapport: Forebyggelse virker

02.12.2009 | Aids-Fondets nyheder

Af: AIDS-Fondet

Nye tal fra FN viser, at antallet af nye hiv-smittede falder. AIDS-Fondet ser det som et tegn på, at forebyggelse virker, men der er behov for en styrket indsats, fordi de mest sårbare grupper overses.

Antallet af nye hiv-smittede i verden er faldet med 17% over otte år, det viser en ny rapport fra UNAIDS og WHO. Faldet er størst i Østasien, hvor 25% færre bliver smittet, og der er desuden gjort store fremskridt i det sydlige Afrika.

- Det bekræfter, at forebyggelse virker, og at det skaber resultater at gøre en indsats der, hvor det ser mest håbløst ud. Rapporten viser imidlertid også, at forebyggelsen ofte ikke er rettet mod dem, der har størst behov, siger AIDS-Fondets direktør Henriette Laursen.

Hun henviser til, at mange lande negligerer epidemier i de mest sårbare grupper. Rapporten viser, at forebyggelsesindsatsen blandt eksempelvis prostituerede og homoseksuelle ikke står mål med, hvor udsatte disse grupper er for at få hiv, og hvor stor en andel af de nye smittede, de faktisk udgør. 

- Samtidig er der brug for at styrke indsatsen, for selvom 400.000 færre blev smittet i 2008, så bliver der stadig smittet 1.9 mio. mennesker hvert år i det sydlige Afrika. Det har vi en forpligtigelse til at gøre noget ved, og Danmark kan spille en vigtig rolle her, siger Henriette Laursen.

FAKTA
33.4 millioner mennesker i verden lever med hiv
2.7 millioner mennesker blev smittet med hiv i 2008
2 millioner mennesker døde af aids i 2008

Kilde: UNAIDS