Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Livsstil

18.02.2010 | Medicinske nyheder

Af: Morten Eiersted

I San Francisco afholdes i februar måned en større medicinsk konference. Fra Aidsmap, en engelsk nyhedstjeneste, er følgende nyheder indkommet:


Rygning
Rygning er en meget større risikofaktor for lungekræft end hiv. En amerikansk undersøgelse har set nærmere på stigningen i tilfældene af lungekræft blandt hiv-smittede. Forekomsten af lungekræft blev sammenlignet mellem hiv-smittede og ikke smittede på baggrund af køn og alder.

Selvom undersøgelsen bekræftede, at hiv-smittede har en øget risiko, så var denne risiko meget lille sammenlignet med risikoen forbundet med rygning.

Kræftdødsfald faldende i Zambia
Sygeplejersker i Zambia er begyndt at screene for forandringer i livmoderhalsen og har fundet, at et flertal af hiv-smittede kvinder har celleforandringer. Mellem 2006 og 2008 er over 6.500 kvinder blevet screenet, og der er fundet celleforandringer hos 54%. Undersøgelsens forskere anslår, at man derved har undgået et dødsfald for hver 32 kvinde, som er blevet screenet.

Epidemiologi
Antallet af nykonstaterede i Frankring blandt mænd, der har sex med mænd, viser ingen tegn på at falde. I Amsterdam synes der at være en stigning i hiv-tilfælde blandt unge bøsser.

I Frankrig har man set på forekomsten af nye tilfælde (incidensen) mellem 2003 og 2008. Selv om antallet af hiv-tilfælde er faldet, forbliver det højt og stabilt blandt homoseksuelle mænd.

Forskere i Amsterdam har fulgt forekomsten af hiv-tilfælde blandt bøsser over en 25-årig periode. Fra 1990 til 1997 lå tallet på 1%, men er herefter steget til op mod 2% i 2009. For bøsser under 30 synes forekomsten af nye hiv-tilfælde at nå 3% ved udgangen af undersøgelsestidspunktet.

Øget test for hiv i USA viser sin fordel nu
En stigning i test for hiv synes at have reduceret antallet af nye hiv-tilfælde i San Francisco. I Washington har den øgede mængde test hjulpet med at reducere antallet af senttestede.

Forskere peger på, at faldet i antallet af nye hiv-infektioner i San Francisco kan henføres til en øget diagnosticering og at folk tager deres behandling. Denne undersøgelse vil yderligere kunne kvalificere debatten om hiv-behandling og smitsomhed, påpeger forskerne.

I Washington er antallet af hiv-test steget fra 35.000 i 2006 til 95.000 i 2009. I denne periode er gennemsnittet af CD4-tallet (immunfunktionen) steget fra 213 til 343 blandt de nykonstaterede.

Se mere på www.aidsmap.org