Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

AIDS-Fondet 25 år og årspriser

27.05.2010 | Aids-Fondets nyheder

Af: Ida Brix, AIDS-Fondet

En arv på næsten en million kroner blev i 1985 starten på AIDS-Fondet, en privat indsamlingsorganisation, der de sidste 25 år har uddelt mere end 82 millioner kroner til forskning, information og patientstøtte. AIDS-Fondet håber at lukke og slukke inden der er gået yderligere 25 år.

Da AIDS-Fondet startede i 1985, spredte hiv sig voldsomt, specielt i bøssemiljøerne i Europa og USA. Hiv og aids var omgærdet af massiv frygt, fordomme, uvidenhed og diskrimination og mediebilledet var præget af døende mennesker og truslen om en epidemi.

Siden da har historien om AIDS-Fondet og sygdommen udviklet sig. Efter massivt pres fra græsrødder tager myndigheder efterhånden sygdommen alvorligt og sætter ind overfor de mest udsatte grupper. I 1996 kommer kombinationsmedicinen, der redder mange hiv-smittede fra døden. Det er medicinen, der sammen med landsdækkende kampagner, uddelinger af rene nåle og kondomer, i slutningen af 90’erne får sygdommen under kontrol herhjemme. Samtidig får verden øjnene op for epidemien specielt i Afrika.

- Til forskel fra de fleste andre direktører arbejder jeg på at lukke min arbejdsplads. Mange kampe er vundet, men udfordringerne er stadig talrige. 33 millioner mennesker lever med hiv i verden og der findes ingen vaccine eller kur mod sygdommen. Langt de fleste mennesker i høj risiko har stadig ikke adgang til forebyggelse. Med jeg tror på at det kan lykkes at standse udbredelsen af hiv inden der er gået yderligere 25 år, siger Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet.

AIDS-Fondets fødselsdag markeres ved en reception i Huset i Magstræde, KBH, torsdag 27. maj kl. 15-18. Ved receptionen byder fødselaren på et stykke fødselsdagskage og et glas vin, samt taler og underholdning af blandt andre Peter Mygind og Søs Fenger.

AIDS-Fondets årspriser
Ved samme reception uddeler AIDS-Fondet årspriser som anerkendelse til de personer eller organisationer, der har gjort en særlig indsats på hiv/aids området.

AIDS-Fondets Patientpris går til rådgiver i Hiv-Danmark, Solveig Roth, for hendes årelange rådgivningsarbejde og særlige empati. Forskningsprisen går til kultursociolog Jakob Haff for systematisk gennemførelse af ”Sexlivsundersøgelsen” blandt bøsser i Danmark. Informationsprisen går til fotograf David Gillanders og journalist Rasmus Poulsen for deres foto- og radioreportager om gadebørn i Ukraine. I år uddeler AIDS-Fondet en ekstraordinær Erhvervspris til Vero Moda for årelang indsats for at generere penge og opmærksomhed til hiv/aids-sagen.