Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Håb for hiv-positive med fedttab

05.02.2008 | Medicinske nyheder

Af: Tonny Jensen

Et dansk forsøg viser gode resultater for hiv-positive, som lider af fedttab i ansigtet.

Det er et velkendt problem for mange hiv-smittede, at de får problemer med ændret fedtfordeling. Det kan enten give sig udslag i tab af fedt i ansigtet og på balderne, benene og armene. Eller ophobning af fedt på maven, under armene, brysterne og i nakken.

Der kan desværre ikke gøres så meget ved problemerne på maven, hvorimod fedtet i nakken, under armene og på brysterne kan fjernes. Derudover er der nu kommet et middel, som kan hjælpe ved problemer med fedttab i ansigtet.

Netop nu kører et dansk forsøg, som undersøger virkningen af et dansk middel mod tab af fedt i ansigtet. Forsøget er et samarbejde mellem de to store infektionsmedicinske afdelinger på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital samt det danske lægemiddelfirma Contura, som fremstiller stoffet Aguamid. Forsøget bakkes op af Jens Wilhelmsborg, der på vegne af Hiv-Danmark gennem mange år har kæmpet for bedre behandling af ændret fedtfordeling.

 

Det danske forsøg

Forsøget løber over et år, hvor patienterne får fire behandlinger med indsprøjtninger. Derefter følger et år med kontrolbesøg og samtaler om virkningen af behandlingen.

Allerede nu er forsøgspersonerne godt i gang med indsprøjtningerne. Out & About har talt med to af de personer, som deltager i det danske forsøg.

”Jeg oplevede mest problemet, når jeg sad ved et kaffebord, enten privat eller på arbejdet. Folk sagde tit til mig: ’Tag du bare en kage mere, du kan jo tåle det,’ eller ’spis du bare, du kan jo tåle det’. Det gik op for mig, at folk troede, at jeg var syg eller dyrkede for meget motion – altså triatlon eller noget i den stil,” siger Brian, som har været hiv-positiv siden 1985.

”Jeg kunne ikke holde mig selv ud. Jeg var hele tiden bevidst om, hvad andre tænkte om mig. Jeg skulle hele tiden tænke på, hvilken side eller vinkel folk så mig fra. Der var vinkler, som var bedre til at skjule mit ansigt end andre,” siger Lotte, som har været hiv-positiv siden 1989.

 

Hurtige resultater

– Hvordan har du det i dag, hvor du har modtaget tre behandlinger?

”Jeg er faktisk helt vildt overrasket og godt tilfreds med den store forskel, der er sket på så få behandlinger. Jeg tror nok, at jeg selv oplever den største forskel. Men jeg har da fået kommentarer fra både familie og venner,” siger Brian.

”Jeg har endnu ikke helt vænnet mig til at se mig selv med kinder, men der er ingen tvivl om, at jeg er glad for det. Men jeg har jo ikke set mig selv med kinder i mere end syv år. Jeg avler hunde, og for et par dage siden kom der nogle for at kigge på mine nye hundehvalpe. Og der tænkte jeg bare: ’Hvor er det fedt, at jeg nu kan møde dem med mit nye udseende, så jeg ikke hele tiden skal smile eller grine i et forsøg på at skjule, hvor udhulet jeg var.’ Jeg vil beskrive det som en stor lettelse,” siger Lotte.

 

Bedre livskvalitet

– Hvad forventer du dig af livet efter behandlingen?

”Jeg håber at komme til en punkt, hvor jeg ikke ser gammel og afpillet ud. Et punkt, hvor folk ikke tænker, at livet har sat sig tydelige spor i mit ansigt. Selvfølgelig håber jeg også på forbedret selvværd, og jeg håber også på, at jeg ikke fremover skal bruge så meget tid og energi på at tænke på, hvad andre tænker om mig,” siger Brian.

”Min kontakt med andre mennesker har været så anstrengt, og det tror jeg vil forsvinde, når jeg ikke hele tiden skal tænke på, fra hvilken side jeg ser mindst udhulet ud. Jeg vil helt sikkert få mit selvværd tilbage, og jeg vil kunne holde ud at se mig selv i spejlet. Det vil også forbedre min livskvalitet. Jeg har gennem en periode været på antidepressiv behandling, og der ingen tvivl om, at det også har skyldtes mit abnorme udseende,” siger Lotte.

 

God investering

– Er det en behandling, som det offentlige bør betale til andre hiv-positive med samme problem?

”Set i lyset af, hvor lidt sådan en behandling koster, så synes jeg, det er noget, der skal tilbydes. Hvis jeg ikke selv havde været hiv-positiv, så var det ikke noget, jeg ville blive forarget over, hvis staten betalte. Staten yder jo i forvejen tilskud til mange andre ting i den retning,” siger Brian.

”Jeg synes, at denne type behandling skal sidestilles med andre abnormiteter, som bliver behandlet på det offentliges regning. Folk får fjernet store vorter, hvis de sidder i ansigtet. Folk får rettet næser, hareskår, ganespalte og så videre. Der er jo tale om en abnormitet. Dette er ikke en skønhedsoperation. Det er indgreb, som handler om at reetablere ansigtet, som det så ud, før abnormiteten indtræf,” siger Lotte.