Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Aids-konference i Wien

19.07.2010 | Aids-Fondets nyheder, Andre nyheder

Af: AIDS-Fondet

Det handler om adgang til test og behandling for alle, der har behov for det, 25.000 mennesker i denne uge deltager i den 18. internationale aids-konference i Wien. AIDS-Fondet deltager i konferencen.

Når 25.000 mennesker i denne uge deltager i den 18. internationale aids-konference i Wien er ’universal access’ øverst på dagsordenen. For 2010 er det år, som verdens ledere har sat som deadline for universel adgang til test og behandling. I dag er 5,2 millioner hiv-smittede i behandling ud af de ca. 15 millioner, der akut har behov for medicinen.

 

- Det er store fremskridt, men langt fra universel adgang, siger Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet. Vores udfordring er at sikre finansieringen for de, der allerede modtager medicinen samtidig med, at endnu flere får adgang til den livsvigtige behandling.

 

Et andet centralt tema for konferencen er misbrugspolitik. Arrangørerne af konferencen inviterer nemlig alle deltagere til at underskrive den såkaldte Wien-deklaration www.viennadeclaration.com, der opfordrer til at fremtidig misbrugspolitik baseres på et videnskabeligt grundlag. Nuværende politikker er nemlig ofte en forhindring for forebyggelse af hiv blandt stofbrugere bl.a. fordi de kriminaliserer stofbrugere og derfor afskærer dem fra adgang til f.eks. rene nåle og sprøjter.

 

- Det er grotesk at tale om universel adgang, når kun er 8 % af stofbrugere i verden har adgang til rene nåle og sprøjter. Derfor bakker AIDS-Fondet op om deklarationen, og har som en af de første organisationer tilsluttet sig denne, siger Henriette Laursen.

 

Andre temaer på konferencen:

Nye præventionsteknologier. Det seneste år har bragt lyspunkter i vaccineforskningen content.nejm.org/cgi/content/full/NEJMp1007629, og stemningen er ved at vende fra pessimisme til forsigtig optimisme. Tirsdag offentliggøres desuden CAPRISA-studiet med resultater fra forskning i en ny microbicide; et slags kemisk kondom, som kan bruges af kvinder, se www.global-campaign.org/AIDS2010.htm

 

Økonomisk krise vs. universal access. En række aids-organisationer giver bl.a. karakterer til Danmark for det danske bidrag til den Globale Fond til Bekæmpelse af hiv/aids, tuberkulose og malaria. Det sker på en pressekonference torsdag den 22. juli kl. 11.

 

Behandling som forebyggelse. WHO udgiver mandag udførlige guidelines vedr. optimal behandling af hiv-smittede og forebyggende behandling af gravide, så de ikke smitter deres børn. Det har nemlig vist sig, at man er meget lidt smitsom, hvis man er i effektiv hiv-behandling. Det giver derfor god økonomisk mening at starte hiv-behandlingen tidligt. Godt 33 millioner mennesker er smittet med hiv, og aids er nu den førende dødsårsag blandt kvinder i den fødedygtige alder på verdensplan.