Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Skal vi stadig tro på en vaccine?

21.07.2010 | Hiv-Danmark nyheder

Af: Bent Hansen

Skal vi stadig tro på en vaccine? Svaret er JA!

Det kan godt være, at hiv er et skrøbeligt virus og vanskeligt at blive smittet med, men til gengæld er det ligeså vanskeligt at få ramt på med en vaccine. Årsagen til alle vanskelighederne er ikke mindst, at hiv muterer igen og igen, så en brugbar vaccine mod en type hiv ikke virker mod alle de andre typer.

Den nyeste forskning har imidlertid vist, at nogle hiv-smittede har nogle særdeles stærke og virkningsfulde antistoffer mod mange hiv-typer. Udfordringen er i øjeblikket at udrede og forstå årsagen til eksistensen af disse stærkt neutraliserende antistoffer. Derfor har en række forskere iværksat et internationalt forskningsprojekt. 

Projektet omfatter 1800 hiv-smittede fra 11 forskellige lande verden over i et forsøg på at undersøge, om disse særlige antistoffer kan anvendes i fremstilling af en hiv-vaccine.

Den form for international forskning er et strålende eksempel på, hvad et globalt netværk og partnerskab mellem forskningscentre sammen kan udrette.

Efter nogle år med dødvande i vaccineforskningen er der i øjeblikket mange grunde til optimisme. Netop nu kan de tidligere forskningsresultater og mange års opsamling af viden om hiv og vaccine danne en solid baggrund for at bringe os det sidste stykke vej mod målet: en vaccine mod hiv.