Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Effektiv behandling har stabiliseret hiv-epidemien blandt MSM

27.06.2012 | Medicinske nyheder, Andre nyheder, Hiv-Danmark nyheder

Af: Troels H. Mortensen

Ny undersøgelse viser, at hiv-behandlingen er så effektiv, at smitten i dag er stabiliseret blandt danske MSM.

På trods af en betydelig øgning i omfanget af usikker sex blandt danske MSM viser en ny undersøgelse foretaget i samarbejde mellem Statens Serum Institut, Den Danske Hiv-kohorte og STOP AIDS, at spredningen af hiv er stabiliseret. Dette skyldes ifølge undersøgelsen den effektive hiv-behandling, der kan holde virussen i skak.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes (JAIDS) og peger på, at det er de smittede, men endnu ikke testede, og de smittede, der endnu ikke er startet behandling, der i dag har størst risiko for at smitte andre.

Antallet af hiv-smittede MSM i Danmark er i perioden fra 1995-2010 steget fra 1.035 til 1.813. I samme periode er antallet af smittede MSM med måleligt virus faldet med 75% - fra 1.035 til 262. Antallet af ny-konstaterede hiv-smittede i denne gruppe har været stabil siden 2005, selvom undersøgelser har vist både en stigning i antallet af partnere og et stigende omfang af ubeskyttet analsex. Det indikerer, at hiv-behandlingen er effektiv som forebyggelse, skriver artiklens forfattere.

Forfatterne påpeger, at fokus derfor bør være på at mindske antallet af ubehandlede hiv-smittede samt ”finde” de omkring 500 MSM’er, der er smittede, men endnu ikke testede, idet det er disse to grupper der i høj grad risikerer at smitte andre.

Dette gøres ved at påbegynde den medicinske behandling tidligere og ved øget testning, mener Susan Cowan, afdelingslæge ved Statens Serum Institut.