Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Spyt-hivtest frigivet til privat salg i USA

10.07.2012 | Medicinske nyheder, Hiv-Danmark nyheder

Af: Anders Dahl

Omdiskuteret spyt-test, der kan give svar på 20 minutter, godkendt efter mange diskussioner

I denne uge har den amerikanske ’Food and Drug Administration’ (FDA) godkendt, at der fremover må sælges en spyt-hivtest uden nogen form for rådgivning. Testen forventes at komme i salg til oktober 2012 og kommer til at koste mellem 120 og 365 DKK. Sammen med selve testen indeholder pakningen en instruktion og oplysninger om en døgnåben hotline. Testen kan give svar på 20 minutter.

Godkendelsen har været omdiskuteret. Tilhængere af at give tilladelsen har argumenteret, at denne type test giver ’magten’ til de, der gerne vil testes og som af den ene eller anden grund ikke ønsker at involvere sundhedspersonale. ”De der ikke ønsker rådgivning i forbindelse med en test, skal ikke tvinges til at have det”, som det er blevet argumenteret.

Modstanderne af godkendelsen siger, at testning uden samtidig rådgivning problematisk, især hvis testen er positiv. Og de frygter at folk ikke forstår testens begrænsninger mht. vinduesperiode (3 måneder) og testens usikkerhed. De forsøg som er blevet gennemført i forbindelse med godkendelsen viste, at 7 % fik falske negative resultater – altså, at 7 % af allerede hiv-smittede som tog prøven, fik det svar, at de ikke var smittede. 

For yderligere information om spyt-testen, se: http://smarturl.org/xrrxl

Det vides ikke, om en spyt-hivtest vil blive frigivet til salg i Danmark.