Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Hiv/aids-konference i Kuala Lumpur/Malaysia

27.06.2013 | Aids-Fondets nyheder

Aids-Fondets rådgivningschef Bent Hansen deltager i hiv/aids-konferencen i Kuala Lumpur og skriver daglige rapporter derfra.

International Aids Society (IAS) afholder hiv/aids-konference om bl.a. diskrimination og forebyggelse fra d. 30. juni til d. 3. juli.

Konferencen finder sted i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur og er den 7. i rækken af den type konferencer, som afvikles i ulige år. I modsætning til den store internationale hiv/aids-konference, som afholdes i lige år - næste gang i 2014 i Melbourne.

 

Malaysia er en relativ ung nation, som for få år siden kunne fejre sin 50 års fødselsdag. Befolkningen er sammensat af tre forskellige etniske grupperinger: malayer (60%), kinesere (30%) og indere (10%).

Siden nationen blev oprettet har der fra officiel side været udfoldet store bestræbelser på, at få de 3 etniske grupperinger integreret i ét Malaysia, så alle føler, at Malaysia er deres fædreland. Til trods for myndighedernes store anstrengelser og propaganda i den retning er det ikke lykkedes. Generelt holder de tre etniske grupper sig for sig selv og holder fast på deres identitet, kultur og sprog. De gifter sig sjældent på tværs af etnicitet og bor ofte i samme områder, som deres 'egne'.

Statsreligionen i Malaysia er islam. Det afspejles såvel i lovgivningen som i dagligdagen, hvor mange kvinder er tilsløret ikke blot med tørklæde, men i sort heldragt, hvor kun øjnene er synlige (chador).

 

Ifølge lovgivningen er homoseksualitet forbudt, og den officielle holdning er derfor, at bøsser og lesbiske ikke eksisterer i Malaysia, ligesom prostitution og stofbrug også er forbudt.

En særlig muslimsk politistyrke påser, at muslimer ikke overtræder de særlige leveregler, som er gældende for muslimer. Det førte for nogle år siden - helt ufrivilligt - til positiv særbehandling af bøsser:

Mange steder i Malaysia fejres 'Valentine's Day' på ligeså hysterisk vis som i USA, og mange ikke-gifte kærestepar går ud sammen og benytter lejligheden til at overnatte på hotel, hvilket fik det muslimske politi til at foretage razziaer på en række hoteller og idømme bødestraffe til de formastelige, som havde haft sex før ægteskabet. Også mange bøsser, som sjovt nok også findes i Malaysia, benyttede samme model, men fik lov til at være i fred på hotellerne.

De muslimske politi havde åbenbart ikke fantasi til at forestille sig, at to mænd, der delte værelse på et hotel kunne foretage sig andet end at sove.

Ja Allahs og andre guders veje er uransagelige.