Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Stop for Aids-vaccine forskning?

25.03.2008 | Medicinske nyheder

Af: Michael Nord, Amsterdam

Ved en konference om aids-vaccine i USA har flere hiv/aids-organisationer bedt USA’s nationale sundhedsmyndigheder om at stoppe støtte til udviklingen af aids-vacciner.

Efter mere end 20 års forskning er ingen kommet nærmere en endelig løsning mod verdens hiv/aids epidemi. Nogle organisationer mener, at pengene, som er blevet givet til vaccine forskning, ville være bedre brugt til forebyggelse og behandling.

 

Fra Aids Healthcare Foundation (AHF) har foreningens direktør og medicinske chef udtalt, at de hellere vil have, at regeringen stopper al vaccineforskning og bruger pengene der, hvor de beviseligt gør en forskel.

 

Siden år 2000 har den amerikanske regering fordoblet sine årlige investeringer i vaccine forskning. AHF og andre siger, at disse penge vil være bedre brugt på kondomer (ca 50 øre pr stk), hiv-test (100 kr) eller antiretroviral behandling (5 kr om dagen). USA brugte i 2006 854 mill. USD på vaccine forskning, som ingen veje førte.

 

Det er de seneste fiaskoer med aids-vaccine kandidater, som er blevet stoppet, der får organisationer til at råbe ”holdt!” AHF siger: ”Når man på nuværende tidspunkt med de eksisterende midler kan yde behandling mod aids til 2 millioner mennesker i udviklingslandene, tænk så hvad man kan tilbyde med den milliard dollars, der hvert år bruges til vaccineforskning. Langt flere menneskeliv vil kunne reddes, hvis vi kunne give behandling til endnu flere mennesker."

 

Lederen af USA’s nationale center for allergi og smitsomme sygdomme (NIAID), Dr. Anthony Fauci siger: ”Vi skal holde alle muligheder åbne. Der er stadig en chance for at finde en vaccine mod hiv og aids.” Og det er selv om forskerne i princippet ikke er kommet meget længere end for 20 år siden.

 

Det Internationale Aids Vaccine Initiative (IAVI) har endnu ikke udtalt sig om AHFs krav. Men til et tilsvarende negativt syn på manglende forskningsresultater, siger IAVI på deres hjemmeside: ”Vi har brug for fornyelse i forskningen. Derfor lancerede IAVI i 2007 sammen med Bill and Melinda Gates Foundation et nyt projekt, der skal identificere og evaluere pionertanker udenfor det eksisterende aids vaccine område. Dette projekt kan finde nye opdagelser, som kan føre til nye gennembrud i forskningen for at finde en effektiv vaccine mod hiv og aids.”