Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Danmarks tale under UNGASS: Den rette taler? Det rette indhold?

12.06.2008 | Aids-Fondets nyheder

Af: Henriette Laursen, AIDS-Fondet

Det er ikke udviklingsminister Ulla Tørnæs, der går på talerstolen, når Danmark i dag holder sit indlæg paa UNGASS mødet i New York. Det danske indlæg bliver i stedet fremført af FN-ambassadoer Carsten Stauer.

Og det er da også kun få af Danmarks EU-kollegaer, der har prioriteret topmødet ved at møde paa ministerniveau. Således har hverken  Norge, Sverige, Finland, Storbritanien, Frankrig eller Holland sendt en minister afsted. Blandt EU-landene er det kun Spanien, Portugal, Estland, Cypern, Bulgarien, Tjekkiet og Oestrig, som møder med deres sundhedsministrer.

 

Trods forsikringer om det modsatte mener vi, at Ulla Tørnæs og de øvrige EU-ministre sender et dårligt signal til omverdenen ved deres fravær under mødet, fordi det let kan blive opfattet som en manglende prioritering af hiv/aids-epidemien.

 

Emnet for Danmarks tale under UNGASS bliver den såkaldte 'feminisering' af epidemien herunder linket til 'gender' diskrimination samt udviklingsministerens Call to Action om MDG 3. Ingen af os er uenige i emnets vigtighed og relevans. Men vi mener, at Danmark, som en af de åbensindede lande, forpasser chancen for at tale om de virkelig svære ting såsom f.eks. bøsser, stofbrug, hiv i fængsler og kriminaliseringen af hiv-smitte. Det er emner, som mange andre lande undlader at tale om og problematikker, som langt fra alle ønsker at anerkende eksistensen af.