Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

USA: flere donorpenge, mulig ophævelse af indrejserestriktioner

21.07.2008 | Hiv-Danmark nyheder

Af: Morten Eiersted, hiv.dk

Det amerikanske senat vedtog den 16. juli at tredoble den amerikanske bistandshjælp. Derudover ønsker senatet at ligestille hiv-smittede med andre ved indrejse til USA.

Den amerikanske bistandshjælp under Præsident Bush, den såkaldte PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief), vil således være på 48 mia. USD (knap 230 mia. DKK) over de næste 5 år.

I programmerne, som kan modtage støtte, fastholdes promovering af afholdenhed og troskab, som nok fortsat vil møde en del debat. Det stiller i hvert fald spørgsmålstegn ved, om hjælpen vil nå mænd, der har sex med mænd, prostituerede eller andre udsatte grupper for hiv, der kan have svært ved at falde ind under disse kriterier.

Det lysner i Vest

Senatet har foruden godkendelsen af øget bistand også tilføjet et dokument, hvor det ønsker, at USA sidestiller hiv-smittede med andre, som ønsker at rejse til USA.

For at ophæve de særlige indrejserestriktioner for hiv-smittede, mangler der kun, at præsidenten ikke nedlægger et veto. Vælger han det, skal PEPFAR genforhandles og vil derved ikke kunne blive gennemført i præsidentens embedstid.

Derved synes det at lysne i Vest. Præsidenten har siden World AIDS Dag 2006 tilkendegivet, at han ville arbejde for indrejseforhold, som ikke var så strikse som de gældende, men som dog heller ikke sidestillede hiv-smittede med andre.