Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Åbning af 'AIDS 2008'

05.08.2008 | Hiv-Danmark nyheder

Af: Bent Hansen, Hiv-Danmark, Mexico City

Åbningsceremonier af især internationale begivenheder er farverige og imponerende, men også med en lang række af ofte forudsigelige skåltaler. Det var også tilfældet med åbningen af den 17. internationale Aids-konference i Mexico City.

Imidlertid var der heldigvis også nogle af talerne, som havde betydningsfulde og vigtige budskaber. Det havde en personlighed som Peter Piot, der er generalsekretær i UNAIDS. Han sagde bl.a.:
- Denne konference afholdes på et tidspunkt, hvor vi netop tager fat på en ny fase i aids-bekæmpelsen. For første gang i historien er der færre mennesker, der dør af aids, og færre, som bliver smittet. For første gang kan vi se, at vores fantastiske fælles indsats kan flytte bjerge. Der er grund til optimisme, men IKKE til at læne sig tilbage og tro, at sejren er hjemme. Vi kan end ikke skimte sejren over aids. Hver dag smittes 3 gange så mange, som har adgang til at komme i behandling.

Derudover påpegede Piot, at nye epidemier dukker op nu f.eks. blandt mænd der har sex med mænd i mange byer i Asien, og blandt stofbrugere i dele af Afrika.
- Vi må aldrig glemme, at epidemien stadig kan give os nye overraskelser, som den har gjort så mange gange før. Det var meget bekræftende og glædeligt, at alle talerne ved åbningen denne gang igen og igen understregede det nødvendige i at bekæmpe homofobi samt styrke indsatsen blandt mænd der har sex med mænd ikke mindst i Asien og Afrika samt styrke indsatsen blandt stofbrugere og sexarbejdere.

 

Sprogbrugen har ændret sig - et bevis på, at såvel FN, WHO som fremtrædende politikere har indset, at det ikke nytter noget at blive ved med at undgå at nævne de følsomme emner i et misforstået hensyn til fx de nationer, der kriminaliserer homosex - det er nødvendigt at bruge et klart, tydeligt og ærligt sprog. Sådan!