Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

William J. Clinton på besøg

06.08.2008 | Hiv-Danmark nyheder

Af: Bent Hansen, Hiv-Danmark, Mexico City

Siden konferencen i Barcelona i 2002 har Bill Clinton besøgt IAS' konferencer og holdt engagerede taler. Også her i Mexico er Clinton på besøg.

I Barcelona blev Clinton inspireret til at oprette sin Clinton Foundation, hvis formål er at give tilskud til køb af hiv-medicin og hiv-testudstyr i en række fattige lande. I årenes løb har fonden kunnet udvide sin indsats til også at omfatte bedre diagnosticering og behandlingsmuligheder. Det har resulteret i, at der i dag er 1.4 mio. hiv-smittede, som er i hiv-behandling finansieret af Clintons fond, der tilmed er vokset, så der nu er ansat ca. 500 personer i 30 lande verden over.

 

Clinton takkede i sin tale såvel Mexicos Præsident og FN generalsekretær Ban Ki-Moon for deres fordømmelse af diskrimination og stigmatisering af sårbare grupper som f.eks. sexarbejdere og bøsser.

 

Clinton understregede - som så mange andre på konferencen - nødvendigheden af at styrke og udbrede adgangen til hiv-behandling, fordi netop effektiv behandling har vist sig at være den bedste form for forebyggelse, eftersom der er meget lille sandsynlighed for, at velbehandlede hiv-smittede overhovedet kan bringe smitten videre. Det gælder også i forbindelse med risikoen for mor-til-barn smitte. Bill Clinton fandt det desuden ubegribeligt, at der efter alle disse år stadig er 26 mio. hiv-smittede verden over, som ikke kender deres status.

 

Til slut benyttede Clinton lejligheden til at rette en meget berettiget tak til Peter Piot for hans indsats gennem 13 år som UNAIDS' utrættelige generalsekretær. Clinton fremhævede især Piots fantastiske lederegenskaber og enestående evner til at samarbejde med FN, nationale regeringer, civilsamfundet og særlige målgrupper.