Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Konference: Nej til homofobi

07.08.2008 | Stop Aids Nyheder

Af: Jakob Haff, STOP AIDS, Mexico City

Da den internationale aids-konference officielt blev åbnet søndag aften i Mexico City, var der nye emner og budskaber på dagsordenen i forhold til den seneste verdenskonference i Toronto i 2006.

Stort set samtlige talere nævnte ”homofobi” og fremhævede, hvor vigtigt det er at bekæmpe den, hvis man vil bremse hiv-epidemien globalt. I mere end 80 lande er sex mellem mænd direkte kriminelt, så der er al mulig grund til at tage tyren ved hornene.
Retorikken på konferencen er så at sige skiftet, og det blev af de fleste talere påpeget, at hiv i vid udstrækning rammer msm-gruppen (mænd, der har sex med mænd) samt andre udsatte grupper – og at dette ikke kun gælder i den vestlige verden, men i hele verden.

Homofobi på den internationale dagsorden
At direktøren for UNAIDS, Peter Piot, ville komme med et sådant budskab, er ikke overraskende – måske heller ikke, at Margaret Chan, som er direktør for WHO, gør det. Men det har en uventet styrke, når Pedro Cahn, den mexicanske formand for IAS (International Aids Society), der står bag konferencen, i meget utvetydige og stærke vendinger angriber homofobi og stigmatisering. Og når Mexicos præsident, Felipe Calderon, ligeledes bakker op om budskabet om, at msm er en central gruppe i forebyggelsen.

Det kan måske lyde som noget selvfølgeligt og helt banalt i danske ører, men det er absolut ingen banalitet i internationale sammenhænge – og slet ikke uden for den vestlige verden.
Selv FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, nævnte msm og homofobi. Og ingen, der var til stede søndag aften ved åbningen af konferencen kan være i tvivl om, at der fra den officielle del af konferencen blev sendt kraftige politiske signaler om, at msm bør opprioriteres i hiv-forebyggelsen, og at homofobi er uacceptabel.