Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Konference: Stop hiv med creme

07.08.2008 | Stop Aids Nyheder

Af: Jakob Haff, STOP AIDS, Mexico City

Husker du din barndoms Natusan? En creme til numsen som forebyggelse mod baby-hudproblemer. Engang i fremtiden vil vi måske kunne forebygge hiv med ... en creme i numsen.

Fænomenet kaldes en ”rektal mikrobicide”, og selv om det lyder som et fjendtligt folkefærd i Star Wars, er det noget så jordnært som en kemisk barriere. Det vil sige en barriere, som uskadeliggør hiv, mens virus er på vej ind i kroppen, og som kan bruges som alternativ eller supplement til kondomet.

Mangler meget forskning
På for-konferencen om msm (mænd, der har sex med mænd) blev der informeret om forskningen i rektale mikrobicider. Status er, at vi endnu er meget langt fra at have noget, der virker.

Mange har længe ment, at der forskes for lidt i mikrobicider. Derudover fylder den del af forskningen, der drejer sig om de rektale – altså mikrobicider til endetarmen, ikke meget i forhold til forskningen i vaginale mikrobicider – altså dem til skeden.
Mikrobicider bliver med rette fremhævet som en lovende mulighed, fordi de er en form for prævention, som kvinder kan styre, hvilket har stor betydning især i de dele af verden, hvor kvinder seksuelt er domineret af mænd.
Det er derfor blevet hævdet, at det vigtige er at fremstille en vaginal mikrobicide nu – og at en rektal mikrobicide må komme i anden række, fordi det kun er bøssers behov – og den er i øvrigt også vanskeligere at fremstille ifht. den vaginale, som er svær nok.

Overser hyppigheden af analsex
Med ovennævnte sondring overser man, at heteroseksuelle også har analsex, lød det på for-konferencen. Undersøgelser viser, at ret store andele af heteroseksuelle i hele verden faktisk dyrker analsex. Tæller man fx antallet af ”baghylere”, der finder sted på kloden i løbet af et år, så er der langt flere heteroseksuelle anale samlejer end homoseksuelle – fordi der er langt flere heteroseksuelle mennesker.

Ingen ved, hvor stor en del af den heteroseksuelle smitte, der stammer fra anale samlejer. Men da analt samleje er langt mere smitsomt end vaginalt, er det – ifølge epidemiolog David Wilson fra Verdensbanken, sandsynligt, at den anale smitte blandt heteroseksuelle globalt set er ganske betydelig.

Derfor bør man altså satse kraftigt på at udvikle mikrobicider, der ikke kun er dur vaginalt, men også rektalt (altså i numsen). – og endnu et argument for dette er, at hvis man en dag lancerer en vaginal mikrobicide, går der højst ti minutter, før nogen alligevel også har anvendt den … i numsen.