Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Kriminalisering af hiv-smittede forebygger ikke hiv

07.08.2008 | Aids-Fondets nyheder

Af: AIDS-Fondet, Mexico City

På aids-konferencen i Mexico er det kommet frem, at straf ikke hjælper med at forebygge hiv-smitte. Der er således ikke færre, der får hiv, selvom hiv-smittede kan straffes for at udsætte andre for smitte med sygdommen.

Direktør i AIDS-Fondet, Henriette Laursen mener, at det bør give danske politikere stof til eftertanke.
- Skal  Danmark opretholde en af verdens strengeste straffelovsbestemmelser på det her område og give fængselsstraffe til syge mennesker , når det ikke har nogen effekt i forebyggelsen?, siger Henriette Laursen.

På konferencen er det i øvrigt yderligere blevet bestyrket, at hiv-smittede, der er velbehandlede, ikke er i stor risiko for at smitte andre med sygdommen.
- Det bør føre til en debat om hvorvidt det at dyrke usikker sex for en velbehandlet hiv-smittet overhovedet indebærer fare for smitteoverførsel, og politikerne bør endnu engang se på, om tiden er løbet fra den danske straffelovgivning, der kriminaliserer det at udsætte andre for smittefare uanset om smitte faktisk er sket, siger Henriette Laursen.

Europa, USA og Australien er hidtil 'gået foran' i forhold til kriminalisering af hiv, mens et kontinent som Afrika stort set har holdt sig fri af specifik straffelovgivning om overførsel af hiv-smitte. Men den tid er forbi efter, at USAID har sponsoreret en såkaldt afrikansk modellovgivning. Denne lovgivning er nu vedtaget i i alt 15 afrikanske lande. Lovgivningen er restriktiv og så upræcis, at selv f.eks. mor til barn smitte er omfattet, og den kan i nogle lande give op til livstidsstraf.
-Det er muligvis gode intentioner om at begrænse den videre spredning af hiv, som driver lovgiverne til at vedtage hårde straffelovsbestemmelser. Derfor må vi i fremtiden blive bedre til at fremlægge data, som viser at den form for lovgivning har den stik modsatte effekt. Den underminerer den forebyggende indsats, siger Henriette Laursen.