Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

23.000 deltagere til Aids-konferencen i Mexico City

07.08.2008 | Medicinske nyheder

Af: Thomas Carlsen, Sex og Sundhed

Verdens sundhedsorganisationer kalder til Universal action now fra den 17. internationale Aids-konference, der i år for første gang afholdes i Latinamerika.

Nye tal og forskningsresultater, som i disse dage offentliggøres blandt de delegerede i Mexico City, viser med al tydelighed at det mere end nogensinde er nødvendigt at sætte fokus på Aids. Den globale statistik er uhyggelig læsning: Sygdommen har dræbt 25 mio. mennesker siden den blev opdaget i 1981, hvilket gør Aids til den mest ødelæggende sygdomsepidemi siden pesten. 2,7 millioner mennesker får hvert år konstateret hiv og i alt har mindst 33 millioner fået diagnosen. Dertil kommer de mange millioner der ikke er diagnosticerede, og aldrig bliver klar over at de er syge før det er for sent. Især på det afrikanske kontinent raser sygdommen ukontrollabelt.

Flere afrikanske lande er reelt tvunget i knæ af Aids, og mange misforståelser og myter omkring sygdommen – som fx at man kan beskytte sig mod den ved at tage et bad efter sex - gør præventionsarbejdet på de egne overordentligt vanskeligt. Men selv de rigeste og mest udviklede lande som USA og Europa oplever stigende smittetal især blandt homoseksuelle mænd, der globalt har 19 gange større risiko for at blive smittet med hiv end den generelle befolkning, og i Latinamerika 33 gange større.

”Jeg synes det er chokerende at et land som USA fortsat ikke har en hiv/aids strategi og at de fortsat ikke tillader hiv-smittede at få turistvisum. Der er 53.000 nye hiv-smittede i USA hvert år og heraf er 53% homoseksuelle mænd, de fleste sorte eller med latinamerikansk baggrund fra de laveste sociale grupper. Aids-konferencen sætter fokus på disse problematikker og skaber den politiske bevågenhed der er nødvendig for at bekæmpe den globale hiv/Aids-epidemi, men der er lang vej endnu” siger Suzanne Bjerregaard fra Center for Sex og Sundhed i Odense, som er en af de sundhedsorganisationer der deltager i konferencen.

Det danske videns- og forebyggelsescenter, som bl.a. driver den populære specialbutik Condomeriet og et værested for fynske hiv-smittede, samt underviser unge i seksualitet og prævention, har i en længere periode gjort opmærksom på at hiv/aids, og kønssygdomme generelt, er ved at komme ud af kontrol.

”Der er ingen tvivl om at den danske model med fokus på forebyggelse og omsorg for hiv-smittede har været af stor betydning for at vi i Danmark har kunnet holde hiv og Aids på et - forholdsvist - lavt niveau. Desværre ser vi at man i Danmark har beskåret bevillingerne til forebyggelse af hiv fra 23 mio. kr. til 17 mio. kr. indenfor de sidste 5 år, hvilket er en rigtig dårlig udvikling og formodentlig årsagen til at hiv nu er stigende blandt især unge homoseksuelle” fortsætter Suzanne Bjerregaard.

Herhjemme er vi dog ikke de eneste der har nedprioriteret hiv-prævention. Det er sket over en kam verden over, i den tro at det værste var overstået da den antiretrovirale hiv-medicin blev indført midt i halvfemserne. Dog er vi i Danmark heldige, da alle hiv-smittede har adgang til livsforlængende medicin således at en nysmittet på 17 år der bor i Danmark kan forvente at blive mindst 67 år, hvis medicinen passes. På verdensplan modtager langt under hver tiende smittede den livsforlængende medicin.

Det anerkendte britiske lægetidsskrift The Lancet vurderer, at en egentlig vaccine mod hiv stadig ligger mange år ude i fremtiden. Indtil den dag kommer estimeres det, at en øget præventionsindsats med ekstra opmærksomhed på hiv kan have mere end halveret forekomsten af aids på verdensplan i 2015, og spare verdens regeringer 24 mia. dollars i sygdomsomkostninger. Fremfor alt, siger The Lancet, må midt-90ernes fejltagelser ikke gentages: Verden tog øjnene fra Aids-problemet, og i dag er det vokset til aldrig før sete proportioner.