Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Adiós Mexico!

09.08.2008 | Medicinske nyheder

Af: Bent Hansen, Hiv-Danmark, Mexico City

AIDS2008 er slut. Alle er ved at pakke sammen for at haste til lufthavnen for at nå deres fly hjem eller rejse videre på ferie.

Konferencen bød ikke på de gennemgribende nyheder, hverken hvad angår behandling eller forebyggelse. Derimod blev fokus rettet mod mænd der har sex med mænd i Afrika og Asien, hvor man frygter, at skjulte epidemier har været under udvikling i flere år. Disse nye epidemier skyldes især, at myndighederne ikke har villet afsætte midler til kampagner blandt bøsser i de områder. I nogle lande er det tilmed yderligere blevet vanskeliggjort af en lovgivning, som kriminaliserer homosex. Det har derimod været en stor opmuntring at se, hvordan Mexico netop har iværksat en landsdækkende kampagne mod homofobi.

I forhold til behandling var det bla. de nye klasser af hiv-medicin, som vagte opmærksomhed. De nye klasser er 'adganghæmmere', 'fusionshæmmere' og 'integrasehæmmere'. Det betyder, at man fra at have få stoffer til rådighed i behandlingen nu har 23 forskellige stoffer fordelt på 6 forskellige medicinklasser.

Også de schweiziske infektionsmedicineres vejledning om velbehandlede hiv-smittedes meget nedsatte eller helt fraværende smitsomhed blev naturlig indgående drøftet på konferencen. Lægerne er ikke enige om, hvordan schweizernes vejledning skal fortolkes og administreres, og det vil uden tvivl være et emne, som bliver genstand for mange diskusioner og debatter fremover - også i Danmark.

Det går stadig trægt med et endeligt gennembrud i vaccineforskningen, mens det ser mere lovende ud i forhold til resultaterne af forskningen i microbicider, der er en slags creme eller gelé, som forhindrer smitteoverførsel ved skedesamleje. 

Naturligvis forskes der også i fremstilling af mecrobicider til analt brug, for som en konferencedeltager tørt konstaterede: "Samlet set er der mere analsex blandt heteroseksuelle end blandt homoseksuelle."

 

Den næste konference om 2 år - AIDS2010 - (WWW.AIDS2010.org) finder sted i Wien fra 18.-23. juli. Hasta la vista en Viena - Wiedersehen in Wien an der schönen blauen Donau!