Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Læger taler mod brug af straffelov ved hiv

03.11.2008 |

Af: BT artikel

Med overskriften "Hiv-sex skal være lovligt" bringer flere medier, herunder BT, udsagn mod den fortsatte brug af den særlige straffelovsbestemmelse ved udsættelse for hiv-risiko. BT skriver:

Danmarks førende eksperter i aids vil have gjort det lovligt at have sex uden kondom, når man er hiv-positiv.

 3. november 2008, 7:37 Af Lars Fogt 

Danmarks førende hiv-eksperter vil have fjernet den paragraf, der kan sende hiv-smittede op til fire år bag tremmer, hvis de har ubeskyttet sex med raske, og så er det ligegyldigt, om de smitter dem.
På grund af bedre medicin er sygdommen nemlig langt fra så smitsom og dødelig som før. Faktisk skal en smittet og velmedicineret mand have sex 25.000 gange for at smitte en kvinde, påpeger professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet.
- Jeg mener, at den her lov skal fjernes. Det er voldsomt diskriminerende for folk med hiv, at man gør deres sygdom strafbar i forhold til andre smitsomme sygdomme. Det værste er, at man holder folk borte fra at blive testet, fordi deres sexliv bliver kriminaliseret, hvis de bliver testet hiv-positive. Loven virker derfor mod hensigten, siger han.
Meldingen ligger fuldstændig i tråd med, hvad de førende norske og svenske hiv-eksperter har meldt ud den sidste uge. Dermed står de nordiske læger sammen om at have gjort det lovligt at smitte med hiv.
I alt er 5.078 danske statsborgere siden 1990 blevet testet positive for hiv ifølge Statens Serum Institut.

Trussel hjælper ikke
16 danskere er blevet sigtet for at dyrke sex, mens de var hiv-positive. Senest blev en 23-årig mand i Østre Landsret sidste forår dømt tre års fængsel for at have smittet tre mænd.
Og sådan en dom bør ikke falde igen, mener formanden for Aids Fondet, professor Peter Skinhøj.
- Jeg tror simpelthen ikke på, at truslen om fængsel gør noget som helst for at forhindre smitte. Derfor bør man fjerne loven, siger han.

Hiv-forening: Folks eget ansvar
Organisationen Hiv-Danmark vil nu tage fat i de danske politikere for at få dem til at ændret den lov, der siden 1994 har gjort det ulovligt for hiv-smittede at dyrke ubeskyttet sex.
- Det er simpelthen på høje tid, at vi får fjernet det ulovlige i, at man dyrker noget, der er så naturligt som sex. Folk må simpelthen lære at tage ansvar for deres eget liv, siger formand Henrik Arildsen.